БИОГРАФИЯ

Петър Манджуков

е роден на 2 юни 1942 г. в гр. Пловдив, в работническо семейство. Детството му преминава в много тежките следвоенни години на България, като – заради ангажиментите на баща си – семейството се мести ту в Горна Оряховица, ту обратно в Пловдив, докато не се установява в Сопот, люлката на машиностроителната индустрия на тогавашна България. Целият семеен и професионален път на Петър Манджуков е свързан с този малък подбалкански градец и неговите заводи.

И баща му – прочут леяр за времето си, и майка му – до края на дните си работят във ВМЗ „Сопот”. В града Петър завършва и основното си, и средното си образование. Следват служба във военно-морския флот на България, както и последователно дипломиране – като инженер по „Технология на машиностроенето“ от Машинно-електротехническия университет в София. А през 1979 г. завършва и „Външна търговия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ в София.

Той е един от най-младите главните технолози на ВМЗ “Сопот”. През годините заема много високи управленски постове в сферата на машиностроенето, докато в кая на 80-те, сериозен принципен конфликт с ръководствата на българското и съветското машиностроене го изваждат завинаги от производството. По времето на социалистическа България Петър Манджуков заема редица постове във външнотърговски дружества. Професионалната му кариера го отвежда като инженер и търговец в ред държави на Африка, Азия и Европа. Демократичните промени от 1989/90-а година го заварват като представител на ЗММ в Македония.

Представителна офис сграда – МАНДЖУКОВ ООД

През първите години на демокрацията Петър Манджуков използва специализираните си знания и контакти в областта на машиностроенето и се утвърждава като един от водещите в Европа търговци на резервни части за машини, произвеждани в бившия Съветски съюз и Русия. Безукорната му репутация на търговец и специалист по машиностроене му отворят много врати по света, труднодостъпни за обикновените търговци на специализирана продукция.

През 1999 г. основава дружество „ПМ Груп“ АД като правоприемник на фирми, създадени от през периода след 1990-а година. През октомври 2007 „ПМ Груп“ АД се преименува на „Манджуков“ АД. Новото име на дружеството цели да подчертае ясно фамилния принцип на организация. Дружеството развива активна дейност в областта на медиите, машиностроенето, търговията, строителството, винарството и алтернативните енергоизточници.

През 2018 г. дружество „ПАМ Солар“ ООД е преименувано на „Манджуков“ ООД, с управители Иванета Манджукова и Петър Манджуков. Новото дружество е универсален правоприемник на „Манджуков“ АД и става дружество-майка. Като дъщерни дружества в холдинговата структура на „Манджуков“ ООД са обособени отделните бизнес дейности, развити от фамилия Манджукови. Контролът е придобит и упражняван чрез прякото участие на дружеството-майка „Манджуков“ ООД в дейността на дъщерните дружества.

Петър Манджуков владее френски, английски и руски език.  Женен, има трима синове и един внук.

Дарителство и обществена дейност

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност. Част от нея е реставрацията на храм-паметника „Александър Невски“ в София, Ротондата „Свети Георги“ в София, храма „Успение Богородично“ в Пампорово, издаването на книгите „Българите – първите европейци“ и „Руско-турската война от 1878 г.“.

храм „Свето Преображение Господне“ в жк. Тракия, Пловдив

Петър Манджуков е един от големите дарители за изграждането на православен храм „Рождество Христово“ в квартал „Младост“ в София и основен спонсор в изграждането на Източно-православен храм „Свето Преображение Господне“ в жк. Тракия, Пловдив.

В родния си град Пловдив дарява средства за изграждане на система за видео наблюдение в Стария град и за поставяне на светлинна сигнализация на пешеходни пътеки; строи, съвместно с Община Пловдив, детски площадки. Петър Манджуков прави дарение в размер на 400 хиляди лева на Българската академия на науките за подкрепа на научни дейности в областта на тракологията. Известен и като щедър меценат на художници и писатели, както и с това, че в много трудни за дружествата времена, за кратко става собственик на футболния отбор ЦСКА. Направил е и ред инвестиции в медии, за да подпомага независимостта и развитието на свободното слово в демократична България. Петър Манджуков развива широка дарителска дейност

Обществена работа

Петър Манджуков е учредител и почетен председател на „Сдружение на фамилния бизнес – България“, член е на Управителния съвет на „Съюза на Българските читалища“ и на „Българското дипломатическо дружество“, президент на Голф клуб – „Bulgarian Seniors Golf Association“, член на Управителния съвет на Италианска Търговска Камара в България и Председател на консултативния съвет към Българо-китайската търговска камара.

Петър Манджуков и Георги Първанов, Президент на Република България.

Признание 

 

За своите заслуги за подпомагането на българската култура Петър Манджуков е удостоен с най-високия орден на Република България „Стара планина“ I-ва степен.

Петър Манджуков е възведен и в званието Архонт на Пловдивска Света Митрополия, за ктиторство и съдействие в делото на Светата Пловдивска Епархийска църква и е обявен за почетен гражданин на Пловдив, за изключителните му дарителски заслуги с непреходна стойност и значение за развитието на града и общината.