БЛАГОТВОРИТЕЛНОСТ

Дарения от г-н Петър Манджуков и семейството му

Освен известен бизнесмен, Петър Манджуков е прочут със своето ярко обществено присъствие като щедър меценат, спонсор и спомоществувател на особено чувствителни за българите каузи. Той е последователен радетел за укрепване на българската духовност в областта на вярата, образованието и изкуствата. Петър Манджуков е дългогодишен спомоществовател на Българската Православна Църква. Лично, както и чрез управляваните от него фирми развива широка дарителска дейност за съхраняване на православната вяра, духовност и ценности.

Петър Манджуков е един от големите дарители за построяването на православен храм “Рождество Христово” в квартал “Младост” в София. Изключително активно и щедро участва и в реставрацията на храм паметника “Александър Невски” в София, Ротондата „Свети Георги” в София, църквата към манастира “Свети апостоли Петър и Павел“ в с. Лозен, манастир “Св. Св.Козма и Дамян“ в с. Куклен и други.

Един от първите дарители е на храма “Успение Богородично” в Пампорово, построяването на който бе превърнато във всенародно усилие, благодарение на популярна телевизионна програма. Тогава, в началото на 90-те, години Петър Манджуков дарява една значителна част от всички притежавани от него средства за стартирането на тази кауза.

Години по-късно, вече сам той вдъхнови, инициира и организира построяването на  Източно – православен храм “Свето Преображение Господне“ в ж.к. Тракия, гр. Пловдив.

Петър Манджуков се присъединява към подетата благородна инициатива на Фонд “Цар Борис и Царица Йоанна“ и дарява средства за реставрацията и консервацията на “Новия дворец“ във  Враня.

Семейство Манджукови подпомагат деца в неравностойно социално положение, болни и нуждаещи се от лечение в чужбина. Често  спонсорират обучението на студенти в страната и чужбина.

В тежките за България в икономическо отношение години, Петър Манджуков прави дарения за редица общини и държавни институции, за да могат да функционират нормално и да са в подкрепа на гражданите, пострадали от финансовите трусове в периода 1995-1998-а година.

Семейство Манджукови е сред най-горещите меценати на едни от най-големите български художници, писатели и изобщо,  хора на изкуството.

Петър Манджуков и кметицата на Смолян – Дора Янкова, откриват паметник на гоемия български писател Николай Хайтов, изработен от сина на писателя. Паметникът е подарък на града от Петър Манджуков

 Петър Манджуков е и сериозен спонсор на българската книжовност. Той дарява над 5000 тома българска и световна класика на  56 български читалища,  подпомага финансово театър “Николай Хайтов” гр. Смолян, средното музикално училище за народни инструменти и пеене в с. Широка Лъка, фолклорният ансамбъл с. Гела, община Смолян. Благодарение на неговата финансова подкрепа е осъществен преводът на английски език на книгата на Любомир Левчев “Ти си следващият”. Издаването на книгите “Българите – първите европейци” и “Руско-турската война от 1878 г.” на Божидар Димитров.

 Спектакълът на формация “Театрален свят” по пиесата на Стефан Цанев  “Адът – това съм аз” е успешно реализиран благодарение на Петър Манджуков.

Петър Манджуков е един от големите дарители на вторият по големина град в България – гр. Пловдив. Той осигурява средства за изграждането на  безопасни и модерни детски площадки, видео-наблюдателна система, както и за обезопасяването на 98 кръстовища на територията на старата част на гр. Пловдив.

През  2016 г., Петър Манджуков прави дарение в размер на 400 хиляди лева на Българската академия на науките за подкрепа на научни дейности в областта на тракологията. В резултат на тази подкрепа, БАН създават уникален сборник с революционни открития за бита, вярванията и културата на един от най-загадъчните народи в света – траките, населявали Балканския полуостров преди Новата ера.

Още за дарителската дейност

Сдружение „Християни” – дарение за строителството на източноправославен храм  „Успение на Пресвета Богородица ”  -  Пампорово.

Храм  „Света Троица”  - кв. Драгалевци. Дарени средства за ремонт на покрива на храма в т.ч. тенекеджийски работи, нови улуци, казанчета и тръби, както и цялостното му грундиране и бронзиране.

Дарение за богослужебни и богословски книги за храм „Света Троица” – кв. Драгалевци.

Иконостас – художествена украса в църквата „Свети Георги - Ротонда” – София.

Параклисно настоятелство „Кръстата гора” – гр.Смолян. Спонсориране изграждането на параклис–паметник „Въздвижение на Св. Кръст Господен” в местността Корста.

Църковно настоятелство на храм „Свети Димитър” – с. Бресте, община Червен Бряг. Дарение за изграждане на храм.

Дарение за изграждане на православен храм „Рождество Христово” в ж. к. Младост, гр. София,

Отпечатване на луксозно издание – албум „Бачковският манастир”, посветен на 600-та годишнина от смъртта на Св. Патриарх Евтимий Търновски, 400 години от възстановяването на манастирския храм „Успение Богородично” и 90 години от рождението на Българския Патриарх Максим.

Финансово подпомагане изграждането на катедрален храм “Св. св. Кирил и Методий”, гр. Ловеч.

Дарение на манастир „Свети апостоли Петър и Павел” – с. Лозен. 

Манастир „Свети апостоли Петър и Павел” – изграждане на отоплителна инсталация.

Храм „Свети Първомъченик и архидякон Стефан”.

Честване 100-годишния  юбилей  на Софийската  духовна семинария „Св. Иван Рилски”.

Пловдивска Митрополия – за изграждането на параклис в с. Куклен.

Пловдивска  Митрополия – за изграждането на православен храм „Свето Преображение Господне ”- жк. Тракия, кв. Тракия.

 Дарение за покриване нуждите на Пловдивска Митрополия.

Ежемесечно дарение на Манастир „Свети Апостоли Петър и Павел“, с. Лозен.

Дарения на Пловдивска Митрополия за изработка на стенописна украса на Храм „Св. Преображение Господне“ в кв. Тракия, Пловдив.

Основно спонсорство в изграждането на медицински център и закупуването на оборудване и медикаменти за хората с увреждания.

Дарения на Военномедицинска академия за закупуване на наркозни апарати.

 Дарения на Българска академия на науките за подкрепа на дейността й в областта на тракологията.

Дарение на книги за библиотеката на Университета по библиотекознание и информационни технологии.

Дарени книги от издателство „Захари Стоянов“ на Западно и Средноевропейска епархия.

Дарение за отпечатване на стихосбирка на Асен Ошанов.

Дарение на книги – „Десетилетието в сянката на лидери, избори, кризи и войни (100 броя) и „В сянката на финансовата криза“ (100 броя) на „Висше училище по застраховане и финанси“.

Дарение на книги на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 Дарение на комплекти с книги за 60 читалища в цяла България за Деня на Будителите.

Обезопасяване със светлинна и звукова сигнализация на пешеходни пътеки на територията на Община Пловдив и изграждане на система за видео-наблюдение в АИР „Старинен Пловдив“.

Изграждане на детски площадки в гр. Пловдив.

 Дарение на Фонд за опазване на историческото наследство „Цар Борис и Царица Йоанна“ за реставрация и консервация на Новия дворец във Врана.

Ежегодно дарение за кметството на с. Сбор за покриване разходите по организирането и провеждането на ежегодния събор.

Дарение на благотворителната инициатива "БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА".

Ежемесечно заплащане на наем на многодетно семейство в Русе.

Договор за спонсорство на ПФК „Славия“.

Дарение на ансамбъл Придунавие от гр. Измаил, Одеска област за финансиране на транспортни разходи за участие в телевизионно предаване.

Дарение на Комитет на випуските на НВУ „Васил Левски“ за издигане на паметник на Васил Левски в парка на ВА „Г. С. Раковски“.