Не мога да не отговоря!

Обикновено не обръщам внимание на фейк-новини или недоброжелателни упражнения на мой гръб. Но след поредната публикация на в. “Дневник”, която ме замесва в съмнителни търговски сделки, внезапно си дадох сметка, че отговарям не само за своето име, но и за имената на синовете ми, за спокойствието и сигурността на семейството ми, както и за стотици и хиляди хора, които са ми се доверили през годините да работят за или със мен. Заради тях не мога да мълча, когато водени кой знае от какви мотиви “журналисти”, се упражняват с името Петър Манджуков. Към една история, разказваща за сирийски въстаник и сръбско стрелково оръжие – сама по себе си може би интересна за заетите в световната хибридна война – просто е залепено моето име, така че да се сложат традиционните подправки от оръжейни сделки, “държавна сигурност” и прочее “пикантерии” към иначе доста постната журналистическа манджа. Защото никаква новина не е, че Саудитска Арабия обучава и въоръжава най-различни страни в Сирийския конфликт. Но, че Манджуков продава оръжия за милиони на сирийски въстаници вече е новина.

И така, по ред: Цитираната компания не е продавала нищо на Саудитска Арабия, но за това ще дадат пояснение вероятно управителите на компанията. Самият аз не съм в оперативното ръководство на тази компания от създаването й през 2001 година. По принцип, ангажиментът на доставчика на една продукция до дадена държава приключва с доставянето. Договорите са известни, изискват се куп документи, които подлежат на международна регламентация и проверки. Представете си, че продавате коли, например, и някой ви държи отговорен за това на кого е препродал колите вашият купувач?!

През целия ми професионален път в тази свръх-регламентирана търговска дейност неизменно и винаги съм изпълнявал само договори, сключени с легитимни държавни организации на легитимни, признати от цял свят държави. Дори и когато за кратко съм бил служител на така любимата дъвка на уж-демократичната ни преса “Кинтекс”. Още повече там съм създател и един от ръководителите на инженеринговата дирекция, а не търговец. Като един от първите частни български търговци пък, вероятно съм най-проверяваният и следен от всякакви регламентиращи – български и международни органи – човек.

Всички, споменати от журналистите на “Дневник”, сделки не са се случвали и са пълна измислица. Наистина ви се чудя защо го правите – ако имате интерес към този бизнес или пък към белите ми коси, можехте да се опитате поне да се свържете с мен и да питате. Мисля, че материалът, който сте пуснали, е откровено пропаганден, а пък вие сте решили да добавите и български вкус, залепяйки моето име в него. Претендирате да водите кампания срещу фалшивите новини, а самите произвеждате такива? Но оставете личното!

Да ви кажа за общ национален и държавен интерес – в момента износът на специализирана продукция от България и съседите е в обеми, надвишаващи дори обемите по времето на комунизма. Когато пишете по тази тема, бъдете малко по-внимателни, защото конкуренцията е безмилостна и използва всяка лекомислено произнесена дума, за да отвоюва бизнес територии. Когато пишете непроверени факти с лека ръка, рискувате и поминъка на много наши сънародници в момента.